Torsö är Vänerns största ö belägen i Mariestads skärgård, Mariestads kommun. Torsö har idag 575 bofasta innevånare. Vi har sedan 1994 broförbindelse till fastlandet. Med bil åker man in till Mariestad på på cirka 15 minuter räknat från bron. Det finns även bussförbindelser och tillgång till närtrafik. Läs mer om hur detta fungerar på Torsö Byalags hemsida (du kan klicka dig fram dit via länken nedan). Idag finns på ön en friskola, fritidshem och förskol som drivs av Torsö Skärgårdsskola ekonomisk förening. Klicka här för att komma till deras hemsida. Vi kan idag också med glädje se att vi har en positiv befolkningsstatistik, något ganska ovanligt för landsbygden nu för tiden.

Ön har ett mycket aktivt föreningsliv och många av föreningarna ordnar med aktiviteter för såväl unga som gamla. För barnen finns idrottsaktiviteter som innebandy, gymnastik, pingis och fotboll. För barnen i skolåldern ordnas också fredagsträffar ett antal fredagar under vår och höst då man brukar ha ett varierat program med filmkväll, spelkväll, korvgrillning, pysselkväll, prova på kanot och liknande. Tipspromenader för barn och vuxna ordnas en gång i veckan under våren och hösten. För vuxna finns också en rad idrottsaktiviteter i Torsö Bygdegårds och Idrottsförenings regi samt tillgång till gym och bastu i bygdegården. Där arrangeras också pubkvällar med underhållning, allt från trubadurer till irländsk afton. Det brukar också vara något kulturellt arrangemang, de senaste två åren har vi bl a haft Göteborgsoperan på besök med deras turnéprogram. På ön finns också Torsö Vokalensemble, en 4-stämmig blandad ensemble. Man övar 1 gång i veckan och sjunger vid Valborgsfirandet på ön samt vid jul och en del andra tillfällen.

Sommartid brukar Hamnkrogen Laxhall i Brommösund och Brygghuset vid brofästet ordna med pub och trubadurkvällar. Torsö Röda-kors krets brukar anordna trevliga aktiviteter med allt från underhållning till modevisning någon gång per år. På ön finns en mycket aktiv LRF-sektion som ordnar trevliga aktiviteter för sina medlemmar och även arrangerar en Logdans för hela ön på sommaren. Vidare finns en hembygdsförening samt PRO:s klubb 65 för de lite äldre. Vintertid har vi ett gäng fantastiska föräldrar och entusiaster som ordnar en spolad is till barnen i anslutning till skolan, något de även kan utnyttja på raster och när de är på fritids. Bygdegårds och idrottsföreningen arrangerar ett av kommunens mest populära och välbesökta midsommarfiranden samt en riktigt traditionell julfest för barnen.

De flesta som bor på Torsö uttnyttjar ju givetvis vårt fantastiska läge mitt i skärgården med en underbar natur inpå husknutarna. Det är enkelt att njuta av en promenad i naturen, åka båt, cykla och ta ett bad, fiska, åka skridskor och skidor, plocka bär och svamp.

Om du funderar på att flytta till Torsö och har mer frågor och funderingar samt vill ha en personlig kontakt är du välkommen att ringa Susanne Appell 0501-21131 eller Benny Jansson 0501-21248.